Tokko LKV

View Original

5 vinkkiä onnistuneeseen huoneistoremonttiin.

Lukuaika 6min.

Huoneistoremontti saattaa olla yksi elämän isoimmista taloudellisista hankkeista heti asunnon oston jälkeen. Siksi siihen on hyvä paneutua huolella ja valita oikeat kumppanit. Olen koonnut viiden kohdan listan asioista, jotka ainakin tulisi ottaa huoneistoremontin toteutuksessa huomioon. 

MITÄ OPIT LUKIESSASI ARTIKKELIN? 

  • Ymmärrät mitä asioita tulee ottaa huomioon huoneistoremonttia suunnitellessasi

  • Saat 5 konkreettista vinkkiä huoneistoremontin onnistuneeseen toteuttamiseen

5 VINKKIÄ ONNISTUNEESEEN HUONEISTOREMONTTIIN – KIINNITÄ HUOMIOTA AINAKIN NÄIHIN

  1. Tee hyvä suunnitelma

  2. Valitse oikea urakoitsija

  3. Varaa ylitysmarginaalia

  4. Älä arvioi keskeneräistä

  5. Tarkista huolella

See this content in the original post

1. TEE HYVÄ SUUNNITELMA.

Kaikki lähtee hyvästä suunnittelusta – niin myös huoneistoremontin kanssa. Hyvä suunnittelu ei kuitenkaan tarkoita sitä, että sinulla tulisi olla käytössäsi ammattimaiset ohjelmistot visuaalisesti ja laskennallisesti täydellisen suunnitelman tekemiseen, vaan usein riittää kynä ja paperi tai jos Excel tai Google Sheets on yhtään tuttu, vielä parempi. 

Suunnitelman tekeminen on tärkeää ennen kaikkea kahdesta syystä; aikataulutus ja kustannukset. Jos tarkoituksenasi on päästä muuttamaan esim. 2 viikon sisään, on hyvä laittaa paperille mitä kaikkea muutostyötä huoneistossa halutaan ennen muuttoa tehdä. Esimerkiksi suurimmalla osalla keittiötoimittajista toimitusaika on vähintäänkin viikkoja, usein jopa kuukausia. Näin ollen, kun teet suunnitelman ensin paperille, huomaat että kahdessa viikossa ei välttämättä ole mahdollista keittiöremonttia toteuttaa – ainakaan kaikkien toimittajien kanssa.

Toinen selkeä syy suunnitelman tekemiseen on se, että kustannukset tiedettäisiin mahdollisimman hyvin etukäteen ja niitä pystytään seuraamaan. Esimerkiksi lattiamateriaalien hinnat voivat heitellä muutamasta eurosta / neliö jopa satoihin euroihin / neliö, joten esim. 60m2 asunnossa ei ole samantekevää kustannusten valossa millaista materiaalia lattiaan laitetaan.

Kolmantena hyvänä puolena suunnitelman teossa on myös toki se, että kokonaisuutta voidaan myös tyylillisesti katsoa helpommin kokonaisuutena. Kun ensin mietitään omat mieltymykset värimaailman suhteen, ja sen jälkeen asetellaan vielä testimateriaalit vierekkäin ennen varsinaista asennusta, on helpompi nähdä värien ja materiaalien harmonia ja yllättäviltä, kiireessä tehdyiltä virhevalinnoilta värien suhteen on helpompi välttyä.

See this content in the original post

2. VALITSE OIKEA URAKOITSIJA.

Jos et tee kaikkea tai suurinta osaa itse, on edessä urakoitsijan valinta. Jos sinulla ei ole aikaisempaa kokemusta remontin teettämisestä, tai olemassa olevia varmoja kontakteja, suosittelen valitsemaan sellaisen kumppanin joka hoitaa kaiken ns. yhden luukun periaatteella eikä sinun tarvitse erikseen koordinoida toimijoita työmaalla.

No miten oikea urakoitsija sitten valitaan?

Kyseessä on sinänsä hyvin kriittinen työvaihe, sillä materiaalien lisäksi urakoitsijan työ on isoin kustannus koko projektissa. Jos urakoitsijan valinta menee pieleen, voivat kustannukset tai aikataulu pettää pahastikin. Pahimmassa tapauksessa joudutaan tekemään koko remontti uudestaan. Nämä tapaukset ovat toki harvinaisia, ja ottamalla mm. seuraavat asiat huomioon riski epäonnistumisesta pienenee entisestään.

  • Kysy tutuilta

    • Suosittelen ensimmäiseksi kysymään joltain joka on jo vastaavanlaisen remontin tehnyt. Jos tätä kautta löytyy tekijä jonka kanssa aikataulusta ja kustannuksista päästään sopuun, on se mielestäni paras tapa valita urakoitsija. Ystävät eivät todennäköisesti valehtele sinulle ja urakoitsijakin on jo ainakin kerran näyttänyt työnsä jäljen.

  • Kilpailuta

Jos tuttujen kautta ei löydy mitään järkevää, voit hakea urakoitsijoita esim. UrakkamaailmastaDooxesta tai sitten yksinkertaisesti Googlettamalla. Kun haet urakoitsijaa em. palveluiden kautta, muista kuvailla remonttisi mahdollisimman yksityiskohtaisesti, muista lukea toimijoiden arvostelut ja muista kilpailuttaa vähintään 5 eri toimijaa ja kysyä jokaiselta referenssi tai pari joille voit soittaa.

Urakoitsijan valinnassa ensiarvoisen tärkeää on varmistua toimijan luotettavuudesta. Kun siis olet edellämainittuja tapoja käyttäen löytänyt mahdollisen hyvän toimijan remonttiasi toteuttamaan, tarkista toimijalta vielä seuraavat tiedot:

  • Yrityksen luotto-, ja taloustiedot esim. Bisnoden luottotietohausta.

  • Tarkista referenssit ja soita 1-2 entiselle asiakkaalle.

  • Tee sopimus niin, että siinä on tarkat kustannusten määrittelyperusteet/urakkahinta ja aikataulu. Lisää sopimukseen sopimussakko jos mahdollista. 

  • Kiinnitä huomiota jo valintaprosessin aikana sovittujen asioiden noudattamiseen --> Yllättävän moni paljastaa itsensä jo tässä vaiheessa epäluotettavaksi ainakin aikataulujen suhteen.

See this content in the original post

3. VARAA YLITYSMARGINAALIA.

Remontointi, kuten kaiken uuden luominen tyhjästä vanhan ja usein tuntemattoman päälle sisältää monesti yllätyksiä. Yllätyksiksi niitä kutsutaan siksi, että vaikka kuinka hyvin on suunniteltu, ei aina etukäteen yksinkertaisesti voida nähdä kaikkea ja uusista tilanteista syntyy sitten niitä seikkoja joihin pitää pystyä yllätysten muodossa varautumaan. Kun tehdään huoneistoremonttia, yllätyksiä voivat olla mm. seuraavat asiat:

  • Märkätilan pinnan alta paljastuukin toinen märkätila, joka pitää purkaa --> Uusi kylpyhuone on tehty ikään kuin vanhan päälle ja purusta syntyy lisäkustannuksia.

  • Asunnosta löytyy asbestia --> Yksi ehkä yleisimmistä kustannusten kasvattajista, sillä asbestipurku on kalliimpaa kuin tavallinen purku.

  • Rakenteita pitää vahvistaa --> Selviää että haluttu purettava seinä onkin kantava jolloin se edellyttää lisävahvistusta.

  • Mittausvirheet --> Suunnittelun yhteydessä on mitattu esim. keittiön pituus/korkeus pieleen, jolloin kalusteita tai rakenteita joudutaan muokkaamaan paikan päällä.

  • Vesivahingot --> Porataan vahingossa esim. putkeen jolloin kustannuksia ja viivästystä tulee väistämättä.

Edellä mainittujen lisäksi on tietysti miljoona muutakin asiaan jota voi sattua ja jota tässä on mahdotonta edes luetella; eiväthän ne muuten olisi yllätyksiä. Se, miten yllätyksiin voi parhaiten varautua on varaamalla itse puskuria sekä kustannusten että aikataulun osalta. Suosittelen n. 10% ylitysmarginaalia kustannusten osalta ja 1kk ylitysmarginaalia aikataulun osalta.

Arviot pätevät keskikokoisen kerrostalohuoneiston kokonaisvaltaisen remontin teettämisessä. Lähtökohtahan toki on se että ylityksiä ei tule, mutta jos niitä tulee, on tilanne ikävä jos taloudellisesti ei olekaan mahdollista saattaa työtä loppuun tai muuttoa pitää harkita remontin keskelle.

See this content in the original post

4. ÄLÄ ARVIOI KESKENERÄISTÄ.

Työmaalla saattaa näyttää, ja ison remontin yhteydessä hyvin todennäköisesti näyttääkin välillä erittäinkin rujolta. Varsinkin kun kaikki puretaan betonille saakka, voi hammasta kiristää kun miettii sitä miten ihmeessä täällä koskaan voi asua. On hyvä muistaa, että varsinkin isoissa remonteissa tehdään paljon ns. ei näkyvää työtä kuten esimerkiksi tasoitetaan betonipintaa tai vedetään putkia ja johtoja sinne tänne.

Lopulta monikaan tästä pohjatyöstä ei näy päälle päin, mutta se vie aikaa. Lisäksi asiakkaalle remontti näyttäytyy hyvänä ja onnistuneena vasta siinä vaiheessa kun pinnat ovat viimeistellyt. Tähän kun yhdistetään vielä se, että oikeastaan ne näkyvät asiat tulevat valmiiksi kohtalaisen nopeasti verrattaessa pohjatöihin, saattaa välillä herättää hämmennystä kun tuntuu että kuukausitolkulla touhutaan mutta mitään ei oikein tapahdu – tai tapahtuu mutta kaikki näyttää menevän vain enemmän rikki.

Monesti, ainakin oman kokemukseni mukaan on niin, että vasta viimeisen parin viikon ja jopa viimeisten päivien aikana alkaa näyttää siltä että tästähän taitaakin tulla aika upea kokonaisuus! Näin se monesti on. Siksi suosittelen ottamaan hyvin rauhallisen asenteen pitkin remonttia ja muistamaan sen, että viimeisellä viikolla alkaa kukat niin sanotusti kukkimaan. Älä arvostele keskeneräistä työtä, sillä jos suunnitelmat on tehty hyvin ja sopimukset ovat mm. aikataulun osalta jiirissä ei pitäisi olla mitään huolta – urakoitsija kyllä tietää että asumaan on päästävä sopimukseen merkittynä päivänä.

See this content in the original post

5. TARKISTA HUOLELLA.

Viimeisenä, mutta ei vähäisimpänä listalta löytyy lopputarkistus. Tätä voisi melkein pitää itsestäänselvyytenä, mutta on pari tärkeää pointtia mitkä on hyvä ottaa huomioon:

  • Kun teet remontin lopputarkistusta, vertaa kaikkea siihen mitä olette sopimuksessa sopineet.

  • Tee kirjalliset huomiot puutteista, ja ota valokuvat.

  • Jos mahdollista, tee tarkastus useampana päivänä --> on todella helppoa olla huomaamatta pieniä virheitä varsinkin kun kokonaisuus on iso.

  • Älä hyväksy loppulaskua / allekirjoita työtä hyväksytyksi ennen kuin olet 100% varma että kaikki on tehty sovitusti --> into työn loppuunsaattamiseen saattaa hiipua kun lasku on maksettu.

  • Pyydä korjamaan puutteet heti --> Urakoitsijat ovat usein jo toinen jalka uudella työmaalla remontin lopun lähestyessä, joten pidä huoli siitä että omasta remontistasi ei tule se jonon viimeinen.

Tässä siis viisi kohtaa joihin kehotan ainakin kiinnittämään huomiota. Lista ei ole täydellinen, mutta omaan kokemukseeni perustuen kun yllämainitut asiat on katsottu kuntoon, ollaan jo hyvin paljon voiton puolella välttääksemme ainakin ikävimmät yllätykset.


Lue myös: Istutko rahakasan päällä?

See this gallery in the original post